Bayram demek keyifli kalabalık aile sohbetleri, eşsiz sofralar demek. Peki bu sofraları keyifli olduğu kadar da sağlıklı hale getirsek şahane olmaz mı:) İşte tüyolar.
- 3 ana öğününüz olsun. Diğer öğünlerin yoğun olacağını varsayarak hafif bir kahvaltı yapın. Biraz peynir,yumurta, bol yeşillik ve birkaç dilim ekmekle kahvaltınızı yapabilirsiniz.
- Gün içinde uzun süre aç kalmayın, ayran/ süt/yoğurt ile öğünler arasında pratik bir ara öğün yapabilirsiniz. Bu sayede ziyaretler arasında çok aç kalıp fazla yemelerinizi de önlemiş olursunuz.
- Eti fazla kaçırdıysanız öbür öğünde zeytinyağlı sebze yemeklerini tüketin.
- Etin yanında mutlaka C vitamininden zengin yeşillik/salata/sote sebze olsun. Bu sayede demir emilimini de arttırmış olursunuz.
- Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tercih edin.
- Bol protein tüketiminden kaynaklı kabızlık yaşamamanız adına sebze, kurubaklagil ve tam tahıllar gibi posalı besinleri de beslenmenize katın.
- Misafirlerinize bu bayram şerbetli tatlılar yerine sütlü/meyveli tatlılar hazırlayın.
- Masalarınızda çikolata yerine kuru meyve ve kuru yemiş tabaklarınız olsun.
- Misafirliklerde ikramlarınız tadımlık olsun.
- Ziyaretlerde doyasıya yemek yerine minik ara öğünler yaptığınızı varsayın.
- Su tüketmeyi unutmayın. En az 2-2.5 litre su tüketin.
- Yemeyi fazla abarttıysanız aktif olun. Merdiven kullanın, gideceğiniz yere yürümeyi deneyin.
- Bu bayram sevdiklerinizin ve sizin sağlığınız adına kavurma ritüelini tereyağ ya da kuyruk yağı eklemeden eti kendi yağında pişirmeyi deneyerek gerçekleştirin.
- Kalp-damar hastalığı, diyabet, böbrek ve tansiyon gibi sorunlarınız varsa et ve tatlı tüketiminizi minimize edin.
- Eti küçük parçalar halinde buzdolabında 1 haftaya kadar, buzlukta ise 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Sakladığınız eti kullanmak istediğinizde buzluktan çıkarıp buzdolabında çözdürün, oda ısısında çözdürmeyin.
Hepinize sevdiklerinizle keyifli ve huzurlu bir bayram diliyorum:)